1,587.433 hektar telah dilulus dan diwartakan sebagai Tanah Rezab Orang Asli di Kelantan (berdasarkan kepada permohonan oleh pihak Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) yang melibatkan Kuala Lah, Sungai Rual di Jeli, Pos Jedip, Pos Belau, Pos Mendrop, Pos Tuel dan lain-lain.

JAKOA sebagai perantara dengan Orang Asli dan Kerajaan Negeri bertanggungjawab membantu JAKOA.

‘Jaringan’ sebuah pertubuhan yang tidak berdaftar merupakan dalang kepada beberapa siri ‘blockade’ di Gua Musang.

Tuntutan Tanah Adat oleh ‘Jaringan’ dan 50 ekar tanah kepada setiap keluarga Orang Asli adalah tuntutan yang tidak munasabah.

‘Jaringan’ tuntut dimansuhkan Tanah Rezab Orang Asli dan digantikan dengan Tanah Adat yang hanya terpakai di Sabah dan Sarawak.

‘Blockade’ yang dibina bukan di kawasan perkampungan Orang Asli, sebaliknya adalah laluan keluar masuk lori balak di dalam Hutan Simpan di bawah bidang kuasa Jabatan Perhutanan.

Kawasan penebangan hutan sama sekali tidak mengusik perkampungan Orang Asli.

Media mensensasikan berita sebelah pihak dan turut dijuarai parti politik tertentu tanpa mendengar penjelasan dari pihak Kerajaan.

Kerajaan Negeri berusaha menyediakan bekalan air bersih kepada Orang Asli supaya mereka tidak lagi bergantung sepenuhnya kepada sumber air sungai seiring dengan kemajuan yang dikecapi.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Add Comment