Belia jadi pelapis pengayuh beca

webmaster

GOLONGAN belia disaran merebut peluang menjadi generasi pelapis bagi meneruskan kesinambungan pengayuh beca memandangkan ia menjadi produk tarikan pelancong.

Ini kerana pengayuh beca yang ada sekarang kebanyakannya warga emas.

Pengerusi Jawatankuasa Kebudayaan, Pelancongan dan Warisan, Mejar (B) Datuk Md Anizam Abd Rahman berkata, kerajaan negeri berusaha menggalakkan belia meneruskan kesinambungan pengayuh beca yang ada sekarang.

Katanya, di Kota Bharu sekarang ada seramai 50 pengayuh beca yang aktif membawa penumpang dan barangan di sekitar bandar Kota Bharu.

“Usaha perlu dilakukan bagi mengantikan pengayuh beca veteran sekarang bagi membolehkan produk tarikan itu dapat dipertahankan,” katanya selepas menyerah sumbangan wang tunai dan barangan keperluan harian kepada pengayuh beca di Gelanggang Seni, Kota Bharu petang semalam.

Seramai 40 pengayuh beca menerima sumbangan tersebut. Turut hadir Pengurus Pusat Penerangan Pelancongan Kelantan, Mohd Sabilly Mohd Ramli.

Md Anizam juga berkata, pengayuh beca sentiasa diberi perhatian kerajaan negeri termasuk memberi bantuan kewangan dan kemudahan lain.

Pengayuh beca juga terdapat di bandar Pasir Mas. – HARAKAHDAILY 22/6/2017

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Kelantan sedia terima teguran media

KERAJAAN Negeri Kelantan sedia menerima kritikan daripada media selagi tidak bercanggah dengan lunas-lunas agama bagi meningkatkan lagi perkhidmatan kepada rakyat. Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Dakwah, Penerangan dan Hubungan Seranta negeri, Datuk Nassurudin Daud berkata media boleh memainkan peranan membuat teguran terhadap kerajaan. “Media boleh membuat teguran terhadap kerajaan negeri sekiranya ada […]

Subscribe US Now