Buku karya MB mampu jadi rujukan

webmaster

KOTA BHARU: Buku terbaru Menteri Besar Ustaz Dato’ Ahmad Yakob bertajuk ‘Sains al Quran’ mampu dijadikan rujukan kepada pengemar ilmu berkaitan sains dalam Islam.

Prof Dr Mat Rofa bersama Wan Sharafi Wan Mustaffa.

Pakar bidang etnomantik Prof Dr Mat Rofa Ismail berkata, cetusan ayat-ayat saintifik dalam al Quran’ mengambarkan hubungan antara hujah nakli dan akli.

Katanya, dalil tersebut dinyatakan dalam al Quran secara universal yang dikupas secara ringkas dalam 30 juzuk kitab tersebut.

“Buku ini memberi gambaran hubungan antara dalil akli dan nakli dalam al Quran dengan ayat berbentuk universal dan dikupas secara ringkas meliputi 30 juzu al Quran.

“Beberapa tajuk yang penting seperti langit, bumi, air dan sebagainya digabungkan dalam satu tulisan sangat bermakna. Saya harap ia dapat dijadikan rujukan,” katanya ketika ditemui selepas program bicara al Quran dan Sains di Madinah Ramadan semalam.

Buku ‘Sains al Quran’ setebal 97 muka surat dilancarkan Menteri Besar pada majlis amanat tahun baharu 2019 Januari lepas. – HARAKAHDAILY 14/5/2019

Sumber: http://www.harakahdaily.net/index.php/berita/11046-buku-karya-mb-mampu-jadi-rujukan

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Tanah dilelong milik ‘de facto’ pemaju

KOTA BHARU: Tanah yang akan terbabit lelongan awam seluas 12.6 hektar di Bandar Baru Tunjong pada 27 Mei ini, milik syarikat pemaju secara ‘de facto’ bagi membangun kawasan itu. Perjanjian yang ditandatangani pada 29 Jun 2011, Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) melantik sebuah syarikat membangunkan kawasan itu. Syarikat itu sebagai pihak […]

Subscribe US Now