Himpunan mega umat Islam perlu digerak

webmaster

PERHIMPUNAN besar umat Islam perlu digerakkan dari semasa ke semasa untuk menangani masalah ummah di peringkat dunia.

Menteri Besar, Ustaz Datuk Bentara Kanan Ahmad Yakob berkata, dengan kesatuan yang dizahirkan melalui perhimpunan, masalah melibatkan umat Islam dapat diatasi bersama.

Katanya, perhimpunan bukan hanya untuk memperlihatkan kekuatan umat Islam, sebaliknya mampu dijadikan medan penyelesaian ummah di peringkat global.

“Islam akan kuat sekiranya umat Islam bersatu dan begitulah sebaliknya,” ujarnya pada majlis kesyukuran Ijtima Kelantan 2017 di Kota Bharu, semalam.

Hadir sama Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Man Tuan Ibrahim, Pengerusi Yayasan Amal Malaysia, Hussin Ismail dan anggota-anggota Exco kerajaan negeri.

Ijtimak Kelantan 2017 diadakan pada 22 Julai lepas yang dihadiri puluhan ribu pendokong Islam dari seluruh negara, di Stadium Sultan Muhammad Ke IV.

Sebelum itu diadakan Ijtimak Antarabangsa Perpaduan Ummah yang membabitkan peserta dari 27 negara. – HARAKAHDAILY 15/8/2017

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

RUU 164: Ini kebimbangan Persatuan Peguam Muslim

MINGGU lepas Dewan Rakyat meluluskan Rang Undang-Undang (RUU) bagi meminda Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976 (Akta 164). RUU penuh kontroversi ini pada asalnya sangat ditentang oleh orang Islam kerana ia bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan dan hukum syarak. Penulis mengucapkan syukur kepada Allah SWT kerana pihak kerajaan menarik balik RUU […]

Subscribe US Now