JPS Kelantan sentiasa waspada air pasang

KOTA BHARU – Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Kelantan mengingatkan penduduk yang tinggal di persisiran pantai atau pengunjung di negeri ini supaya sentiasa berwaspada dengan fenomena air pasang.

Pengarahnya, Kamal Mustapha berkata, di negeri ini, kejadian air pasang besar itu dijangka akan berlaku pada 5 November hingga 7 November ini setinggi 1.4m.

“Berdasarkan kejadian sebelum ini iaitu  dua tahun lalu (akhir tahun 2015  dan awal tahun 2016 ), air pasang setinggi 1.4 meter (m) ke atas (berdasarkan Jadual Pasang Surut di Geting, Tumpat) memberi kesan kepada beberapa tempat.

“Kesan ini boleh terjadi di pantai seperti di Pantai Tok Bali (Pasir Puteh), Kemayan (Bachok) dan tiga pantai di Kota Bharu melibatkan Sabak, Kundur, Mek Mas.

 “Berdasarkan jadual pasang surut 2017 pada hari ini, air pasang setinggi 1.1m dan setelah pemantauan dibuat, kita mendapati tiada kesan atau tanda air melimpah atau kesan buruk yang melanda kawasan berkenaan,” katanya, di sini, hari ini.

Kamal berkata, JPS Kelantan sentiasa memantau kawasan di sepanjang persisiran pantai di Kelantan melibatkan jajahan Pasir Puteh, Bachok,Kota Bharu dan Tumpat.

“Kawasan yang dijangka menerima kesan dari fenomena air pasang besar ialah di kawasan Pantai Kemayan (Bachok) dan Kundur (Kota Bharu).

“Manakala, keadaan dijangka bertambah buruk sekiranya pada masa yang sama berlaku hujan lebat dan ombak besar,” katanya, di sini, hari ini.

Beliau berkata, paras 1.4m adalah paras berjaga-jaga iaitu melebihi 1.4m, sekiranya air pasang melebihi 1.4m boleh menyebabkan air melimpah di beberapa kawasan

Katanya, mereka yang tinggal di kawasan persisiran pantai diminta sentiasa berjaga-jaga dan mendapatkan maklumat dari semasa dari JPS negeri ini.- SINAR HARIAN 20/9/2017

(Visited 96 times, 10 visits today)

Add Comment