Kelantan bangun ladang solar

webmaster

KOTA BHARU: Agensi kerajaan Kelantan diharap mengambil peluang meneroka peluang penjanaan sumber tenaga baru melalui projek ladang solar.

Menteri Besar, Ustaz Dato’ Bentara Kanan Ahmad Yakub berkata, ia selaras dengan langkah kerajaan Persekutuan menggalakkan penggunaan tenaga berkenaan.

Menurutnya, kerajaan pusat baru-baru ini memberitahu projek tenaga baru itu dibuat melalui dua dasar baharu yang akan diperkenalkan.

“Projek solar farm bakal beroperasi di Tanah Merah di tanah milik kerajaan. Di samping itu kerajaan negeri melalui Jawatankuasa Teknologi Hijau menubuh Jawatankuasa Pelan Induk untuk tujuan itu,” ujarnya ketika merasmikan Karnival Sains dan Teknologi Maklumat di sini hari ini.

Teks ucapannya dibaca Pengerusi Jawatakuasa Pembangunan Insan, Pendidikan Tinggi dan Teknologi Maklumat, Dato’ Dr Mohamed Fadzli Hassan. – HARAKADAILY 29/11/2018

http://www.harakahdaily.net/index.php/berita/8919-kelantan-bangun-ladang-solar

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Siap sedia hadapi musim tengkujuh

KOTA BHARU – Seramai 800 anggota tentera markas 8 Briged yang berpangkalan di Pengkalan Chepa, di sini, bersiap sedia untuk digerak atur bagi memberikan bantuan kepada mangsa banjir di Pantai Timur khususnya di Kelantan dan Terengganu. Panglima 8 Briged, Brigedier Jeneral Muhammad Huzaimi Sabri berkata, anggota terbabit yang telah bertugas […]

Subscribe US Now