Kelantan hormati kategori zon merah Kuala Koh

webmaster

KOTA BHARU: Kerajaan negeri menghormati keputusan pasukan keselamatan yang tidak membenarkan orang awam masuk ke kawasan perkampungan Orang Asli Kuala Koh, Gua Musang.

Menteri Besar Ustaz Dato’ Ahmad Yakob berkata, keputusan yang dibuat pada mesyuarat 10 Jun lepas yang mengisytiharkan sebagai kawasan merah.

Katanya, satu kenyataan dikeluarkan bagi melarang orang ramai memasuki perkampungan Orang Asli Batek bagi memudahkan tugas agensi keselamatan dan aktiviti penyelidikan dijalankan.

“Keputusan ini dibuat pada 10 Jun lalu bersama semua agensi berkaitan dengan mengambil kira pelbagai perkara termasuk risiko jangkitan.

“Kita putuskan tiada siapa yang dibenarkan memasuki kawasan yang berlaku jangkitan dengan kerjasama pihak polis dan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) katanya di sini semalam.

Ketua Polis Kelantan Dato’ Hasanuddin Hassan semalam dilapor berkata, status kawasan tersebut diumumkan sebagai zon merah berdasar keputusan dibuat hasil perbincangan dengan Agensi Pengurusan Bencana Negara. – HARAKAHDAILY 14/6/2019

Sumber: http://www.harakahdaily.net/index.php/berita/11468-kelantan-hormati-kategori-zon-merah-kuala-koh

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Orang Asli: Tohmahan pemimpin PH tersasar

GUA MUSANG: Hari ini Timbalan Perdana Menteri (TPM) seperti menafikan tohmahan awal pemimpin Pakatan Harapan (PH) yang menyifatkan kematian penduduk Orang Asli berpunca pencemaran sungai akibat perlombongan mangan. Dato’ Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dilapor berkata, Jabatan Kimia mendapati air yang diuji di sekitar lombong mangan dan tempat tadahan air […]

Subscribe US Now