Kelantan tarik balik saman Petronas

webmaster

KOTA BHARU: Kerajaan Kelantan menarik balik saman terhadap Petroleum Nasional Berhad dan Kerajaan Malaysia berhubung tuntutan royalti yang berlarutan sejak sekian lama.

Menteri Besar, Ustaz Dato’ Bentara Kanan Ahmad Yakob berkata, penarikan balik saman berkenaan dilakukan serta merta seperti diputuskan pada mesyuarat Exco hari ini.

Menurutnya, keputusan itu diambil setelah mengambil kira pengakuan dibuat Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed yang akan memansuhkan program wang ehsan.

“Perkara itu disebut perdana menteri pada mesyuarat Jawatankuasa Kewangan Negara baru-baru ini.

“Pada mesyuarat itu perdana menteri menyebut bayaran petroleum akan diberikan terus kepada kerajaan Kelantan dan Terengganu tanpa mengambil kira status negeri itu di bawah pembangkang,” ujarnya selepas mesyuarat Exco di Kota Darulnaim.

Kerajaan Kelantan mengemukakan saman terhadap Petronas berhubung tuntutan royalti di Mahkamah Tinggi Malaya pada 2011. Bagaimanapun kes itu tidak berpenghujung sehingga sekarang. – HARAKAHDAILY 24/10/2018

http://www.harakahdaily.net/index.php/berita/8503-kelantan-tarik-balik-saman-petronas

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Pinjaman RM22.5 juta: Bukan untuk bayar gaji kakitangan

KOTA BHARU – Menteri Kewangan mungkin silap faham, peruntukan dipohon Kelantan adalah Pendahuluan Boleh Dituntut dan bukannya untuk pembayaran gaji kakitangan. Menteri Besarnya, Datuk Ahmad Yakob berkata, semua kerajaan negeri memohon pendahuluan tersebut kerana ia adalah peruntukan sandaran bagi Kelantan setiap hujung tahun. Beliau berkata, bayaran gaji kakitangan adalah mencukupi […]

Subscribe US Now