Kelantan tidak pernah abai pembangunan Orang Asal

webmaster

KOTA BHARU: Kerajaan negeri tidak pernah mengabaikan pembangunan masyarakat Orang Asal termasuk bekerjasama dengan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA).

Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Abdullah berkata kerajaan negeri sudah mewartakan tanah untuk Orang Asal dan melaksanakan perancangan pembangunan menerusi Yayasan Tok Kenali.Bagaimanapun katanya mereka menuntut supaya kerajaan negeri mewartakan tanah seluas 19,720 hektar di Hutan Simpan Balah berdekatan Pos Gob, Gua Musang daripada aktiviti pembalakan.

“Kerajaan negeri perlu membuat pertimbangan sewajarnya terhadap permintaan itu.

“Ia kena buat mengikut prosedur, tak boleh cakap begitu sahaja, saya cadangkan mereka datang berjumpa kerajaan negeri.

“Ada benda yang boleh kita pertimbangkan dan ada benda yang kita tidak boleh pertimbangkan,” katanya selepas merasmikan Persidangan Pendidikan Tinggi Kelantan di Hotel Grandriver View di sini, hari ini.

Kelmarin, dua syarikat pembalakan yang beroperasi di Hutan Simpan Balah diarah menghentikan sementara operasi ekoran masyarakat Orang Asal mendakwa kawasan itu diceroboh pembalak.

Mohd Amar berkata, beliau difahamkan sebelum ini sudah wujud masalah berkaitan namun Jabatan Perhutanan berjaya menyelesaikannya.

“Timbul kekocohan yang kedua. Benda itu tidak sampai kepada kerajaan negeri, hari ini baru saya dengar,” jelas beliau. –HARAKAHDAILY 4/10/2016

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Blockade laluan balak: Hanya salah faham pembalak dengan orang asli

YB Timbalan Menteri Besar, Dato’ Mohd Amar Nik Abdullah menjelaskan bahawa permintaan kumpulan orang asli di Gua Musang boleh dirunding tapi mestilah dengan cara yang lebih teratur dan munasabah. Beliau turut menjelaskan bahawa Kerajaan Negeri turut mempunyai perancangan bahkan telahpun melaksanakan sebahagian pembangunan untuk komuniti orang asli di Kelantan melalui […]

Subscribe US Now