Kelantan utamakan kebajikan guru Yik

webmaster

KOTA BHARU: Dasar berkebajikan Kelantan kini diperlebarkan kepada sektor pendidikan apabila seramai 354 guru ganti diserap kepada guru berelaun bermula 1 April ini.

Berikutan perubahan itu kerajaan negeri akan menanggung peruntukan tambahan sebanyak RM1,687,824.72 setahun melibatkan pertambahan gaji, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), caruman Perkeso dan bantuan sara hidup (cola).

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Pendidikan dan Pengajian Tinggi, Dato’ Dr Mohamed Fadzli Hassan berkata, Yayasan Islam Kelantan (Yik) hanya akan memperkenalkan dua kategori guru.

Katanya, kategori tersebut iaitu guru tetap dan guru sandaran.

“Sedangkan sebelum ini terdapat lima kategori iaitu guru tetap, Guru khas, guru sandaran, guru berelaun dan guru Ganti,” ujarnya selepas mesyuarat Exco di Kota Darulnaim, hari ini.

Beliau juga berkata, pengstrukturan semula guru-guru Yik menyebabkan kerajaan negeri terpaksa membelanjakan lebih RM7 juta setahun.

Menurutnya juga seramai 80 guru berelaun baru akan dilantik tahun ini. – HARAKAHDAILY 28/3/2018

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Sekatan dana Persekutuan punca isu air Kelantan

ISU air Kelantan adalah isu yang sengaja dinaikkan dan dihangatkan oleh Umno-Barisan Nasional dalam meraih sokongan rakyat Kelantan. Walhal sebenarnya, faktor terbesar yang menyebabkan isu air Kelantan adalah sekatan peruntukan dana dari Kerajaan Persekutuan. Namun Umno-Barisan Nasional masih lagi mengapi-apikan isu air di Kelantan. Hakikatnya kualiti air Kelantan yang dikendalikan […]

Subscribe US Now