Setpol jawab tuduhan Husam

KENYATAAN MEDIA SETIAUSAHA POLITIK KEPADA YAB MENTERI BESAR KELANTAN

1. Saya ingin merujuk kepada kenyataan yang telah dikeluarkan oleh YB Dato’ Haji Husam Musa dalam satu sesi ceramah yang telah diadakan pada 16 September 2016. Beliau telah membuat beberapa tuduhan terhadap YAB Menteri Besar dan Kerajaan Negeri Kelantan.

2. Saya dengan ini menafikan sekeras-kerasnya tuduhan yang telah dilemparkan oleh YB Dato’ Haji Husam Musa terutamanya berkaitan pembalakan dan pengambilan tanah Kampung Laut sepertimana disebut dalam ceramah Ahli Dewan Undangan Negeri Salor terbabit.

3. Dakwaan kononnya Menteri Besar Kelantan telah meluluskan banyak kawasan pembalakan secara tebang habis untuk dijadikan ladang getah klon balak (TLC) adalah tidak benar, bahkan menurut Pengarah Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan, semenjak YAB Ustaz Dato’ Haji Ahmad Bin Yakob mengambil alih jawatan sebagai Menteri Besar Kelantan, tidak terdapat kelulusan bagi projek ladang TLC atau ladang-ladang yang lain dalam hutan simpan kekal dan hanya meneruskan aktiviti pembalakan biasa sepertimana yang telah diluluskan pada pentadbiran yang lepas.

4. Tuduhan YB Dato’ Haji Husam Musa dengan mengatakan kawasan hutan simpan ditebang dan ditanam dengan tanaman Durian Kunyit sebanyak 1000 hektar juga merupakan satu kenyataan yang menyimpang dan berniat jahat. Kerajaan Negeri Kelantan hanya meluluskan sebanyak 100 hektar sahaja bagi tujuan tersebut dengan dikenakan syarat-syarat yang sangat ketat oleh Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan. Jika dilihat kepada angka ini, ia jelas berbeza dengan dakwaan YB Dato’ Haji Husam Musa iaitu sebanyak 1000 hektar. Perlu dimaklumi bahawa dibawah Enakmen Perhutanan Negeri Kelantan, durian diklasifikasikan sebagai tumbuhan hutan dan digalakkan untuk dijadikan sebagai spesis pokok bagi tujuan penanaman semula bagi kawasan hutan yang terjejas.

5. Berbalik kepada tuduhan YB Dato’ Haji Husam Musa dengan mengatakan bahawa keseluruhan tanah Kampung Laut, Tumpat sudah habis diambil oleh Kerajaan Negeri, saya ingin jelaskan disini, keluasan bagi keseluruhan Kampung Laut adalah sebanyak 55 Ekar. Manakala kawasan yang terlibat bagi menjalankan projek Kampung Warisan Kampung Laut hanyalah 2.334 Ekar ataupun 4.2 % daripada jumlah keseluruhan Kampung Laut dan hanya 1.312 Ekar daripada keluasan tersebut melibatkan pengambilan tanah yang terdapat kediaman penduduk. Di samping bayaran pampasan pengambilan tanah, Kerajaan Negeri Kelantan juga telah menyediakan lot-lot tanah beserta unit kediaman kepada penduduk yang terlibat sebagai tapak pemindahan.

6. Oleh yang demikian, saya berharap melalui penjelasan ini dapat memberikan pencerahan terhadap tuduhan yang dilemparkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Saya juga berdoa agar Allah SWT sentiasa memelihara Negeri Kelantan daripada fitnah dan memohon agar Allah SWT memberikan kekuatan kepada pimpinan Kerajaan Negeri Kelantan untuk terus mentadbir negeri ini dengan penuh dedikasi dan tanggungjawab.

Sekian. Terima Kasih.

HAJI WAN ROSLAN BIN WAN HAMAT
Setiausaha Politik kepada YAB Menteri Besar Kelantan
17 Zulhijjah 1437H/19 September 2016M

(Visited 2 times, 1 visits today)

Add Comment