Kerajaan Negeri tidak menganaktirikan orang Asal

webmaster

Yayasan Amanah Tok Kenali (YATK), agensi di bawah Kerajaan Negeri Kelantan telah memulakan bahkan banyak perancangan untuk membangun sosio-ekonomi masyarakt orang Asal, suku Temiar di Kelantan.

Antaranya projek pembangunan ladang komersil seperti sayuran dan buahan yang sesuai dengan ekologi dan iklim di Lojing. Sebagai projek rintis, seluas 549 ekar telah dibangunkan dan mulai ditanam di atas tanah rizab awam di Pos Jedip.

Antara sub projek yang bakal dibangunkan di situ selain penempatan semula orang Asal di kawasan sekitar yang strategik juga akan disediakan kiosk untuk memudahkan mereka memasar produk pertanian dan seni kraf masing-masing.

Sebelum ini, YATK telah merealisasikan pemilikan geran tanah kediaman kepada 60 keluarga di Kuala Betis termasuk separuh adalah dari kalangan orang Asal suku Temiar.

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

RUU 355: Kebimbangan non-muslim tiada asas

RUU 355: Kebimbangan non-muslim tiada asas. Sebaliknya, kebimbangan dan prejudis di kalangan bukan Islam berpunca daripada ketidakfahaman dan kekurangan maklumat yang tepat dari sumber yang sah. Justeru, penerangan bersifat dua hala seperti dialog dengan mereka adalah satu cara yang efektif, bahkan terbukti ia telah berlangsung dengan harmoni dan tanpa prasangka. […]

Subscribe US Now