Kerajaan wajar pertimbang bina LPT3

webmaster

SAYA menggesa kerajaan mempertimbangkan langkah pembinaan Lebuh Raya Pantai Timur 3 (LPT3) yang akan menghubungkan tiga negeri Pantai Timur iaitu Pahang, Terengganu dan Kelantan.

Pembinaan tersebut telah terangkum dalam Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) (2016-2020) di bawah Strategi A1 : “Mengutamakan ketersambungan wilayah melalui lebuh raya baharu” yang menyebutkan;

“Penerusan pembangunan Central Spine Road, Lebuh Raya Kota Bharu – Kuala Krai, dan Lebuh Raya Pantai Timur akan menambah baik ketersambungan di Semenanjung Malaysia dan memangkin pertumbuhan di Wilayah Pantai Timur.”

Ini menunjukkan secara dasarnya kerajaan terdahulu telah bersetuju dengan pembinaan LPT3 di mana ketika ini hanya melibatkan dua negeri Pantai Timur sahaja. Sewajarnya pihak kerajaan tidak membuang masa untuk mengkaji sesuatu yang telah dikaji dan diputuskan demi memberi manfaat kepada rakyat Kelantan yang telah sabar menunggu sejak sekian lama.

Pembinaan LPT Fasa 1 dan 2 telah berjaya diselesaikan masing-masing pada 2004 dan 2014. Namun, sehingga kini, lebuh raya tersebut masih tidak dihubungkan secara terus ke Kelantan menjadikan Kelantan satu-satunya negeri di Semenanjung yang tidak mempunyai lebuh raya.

Saya mengharapkan agar pembinaan LPT3 tidak akan dilupakan dalam penilaian pertengahan RMK-11 yang dijangka dibentangkan oleh pihak kerajaan hujung tahun ini. Ini supaya hasrat rakyat di Pantai Timur khususnya di Kelantan yang telah lama menunggu dapat direalisasikan menjelang 2020 kelak.

YB DATO’ HAJI CHE ABDULLAH MAT NAWI
Ahli Parlimen Tumpat

6 Ogos 2018 | 24 Zulkaedah 1439H – HARAKAHDAILY 6/8/2018

http://www.harakahdaily.net/index.php/berita/15-tanah-air/7686-kerajaan-wajar-pertimbang-bina-lpt3

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Sambut baik etika pemakaian patuh syariah

SAYA menaruh harapan yang tinggi terhadap ucapan penggulungan Yang Berhormat Datuk Dr Mujahid bin Yusuf, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (JPM) petang ini di Dewan Rakyat di mana antara lain beliau telah memberikan jaminan bahawa JAKIM sedang di dalam proses memperkenalkan etika berpakaian wanita muslimah yang perlu dipatuhi oeh pihak swasta […]

Subscribe US Now