Malaysia perlu teroka potensi wakaf

webmaster

JEDDAH: Malaysia sebagai sebuah negara Islam, perlu merancang dan memperbaharui sistem ekonomi mengikut piawaiannya tersendiri untuk mencapai status negara maju.

(Dari kanan) Mohammad Sahar Mat Din (Presiden DPIM), Abdulrahman Obaid AI-Youbi (President of King Abdul Aziz University, Jeddah), Minister of Awqaf Saudi Arabia dan Dr Esam Kouthr (Director of Awqaf King Abd Aziz University).“Usaha dan tindakan Malaysia terhadap agenda Islam global telah menunjukkan bahawa negara Malaysia diiktiraf sebagai hab Kewangan Islam dan Perbankan Islam Antarabangsa,” ujar Presiden Dewan Perdagangan Islam Malaysia (DPIM), Mohamad Sahar Mat Din.

Beliau yang juga Timbalan Pengerusi AWQAF Holdings Berhad menyatakan demikian ketika membentangkan kertas kerja yang bertajuk Reformasi Ekonomi Malaysia – Pelaksanaan Agenda Waqaf Korporat Melalui AWQAF Holdings Berhad di sini, hari ini.

Di dalam pembentangan yang disampaikan dalam Bahasa Arab itu, beliau turut menekankan kapitalisma liberal kini dianggap sebagai punca utama kebanyakan masalah global seperti pembaziran sumber, rasuah, jurang ekonomi yang melebar, kerosakan kohesi sosial dan ancaman kestabilan politik sesebuah negara.

Katanya, kekayaan dan kekuasaan melampau di tangan yang digelar “1 peratus” di bahagian atas piramid ekonomi, hanya menambahkan api kemarahan komuniti global yang terus membara.

Tambahnya, tidak ada negara di dunia boleh mengambil ringan fenomena yang berlaku di waktu ini.

“Walau bagaimanapun, terdapat satu instrumen baru yang sangat berpotensi untuk mengubah sistem ekonomi dunia, yang juga sedang diteliti oleh dunia Islam iaitu inisiatif Wakaf Korporat.

“Sejarah telah membuktikan bahawa institusi wakaf boleh bertindak sebagai sumber pembiayaan dan dapat menyumbang kepada pembangunan ekonomi Islam semasa pemerintahan Khilafah Uthmaniyyah melalui instrumen wakaf, keperluan asas dan infrastruktur masyarakat dapat dikembangkan,” ujarnya lagi.

Forum “Saudi and Malaysian Experiences Forum in Waqf Management & Investment” yang dianjurkan oleh International Institute of Islamic Waqf & King Abdul Aziz University Endowment (WAQF) itu turut dihadiri perwakilan dari negara-negara Arab yang berpotensi untuk berkolaborasi dengan AWQAF dalam menjadikan wakaf sebagai sektor ekonomi ketiga di dunia. – HARAKAHDAILY 21/3/2019

http://www.harakahdaily.net/index.php/berita/10323-malaysia-perlu-teroka-potensi-wakaf

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Pemimpin k'jaan punca rasis, benci, menghina

KUALA  LUMPUR: Serangan berbaur perkauman yang mencanang kepada perpecahan dan menyentuh sensitiviti dilihat semakin berani dihamburkan oleh pelbagai pihak mutakhir ini. Dato’ Che Abdullah Mat Nawi (PAS – Tumpat) berkata, perkara seumpama turut dilakukan pemimpin kerajaan apabila mengeluarkan kenyataan sinis, rasis dan anti perpaduan. Beliau membangkitkan perkara tersebut ketika mengambil bahagian […]

Subscribe US Now