Masih mampu urus negeri walau hasil terhad

webmaster

MENTERI BESAR  N.03 PASIR PEKANKOTA BHARU: Biarpun sebagai sebuah negeri kecil dan punca hasil terhad, namun masih mampu mengurus kerajaan sehingga sekarang, kata Menteri Besar Kelantan, Ustaz Datuk Ahmad Yakob.

Beliau berkata, ramai tidak percaya kemampuan kerajaan negeri mengurus kewangan dengan punca hasil yang agak terhad.

“Kita tidak mempunyai pelabuhan, lebuh raya dan lapangan terbang bertaraf antarabangsa bagi menarik lebih ramai pelabur.

“Namun kita masih mampu mengurus negeri dengan baik. Inilah apa yang dinamakan keberkatan,” katanya ketika ditemui di sini.Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah hari ini dilapor berkata, kerajaan Kelantan perlu mendesak Putrajaya meminda perlembagaan berkaitan hasil pendapatan negeri.

Menurutnya, kerajaan negeri tidak mempunyai punca pendapatan lain selain daripada pembalakan.

Menteri Besar berkata kerajaan negeri sentiasa berusaha menambah jumlah hasil termasuk melalui royalti mineral terutamanya galian emas.

“Dengan ada projek perlombongan emas oleh syarikat CNMC di Sokor, Tanah Merah yang dilakukan secara hard rock, insya Allah kita menjangka dapat meningkatkan jumlah hasil negeri,” ujarnya.

Beliau juga berkata sehingga sekarang kerajaan negeri tiada masalah bagi mengurus dan membangunkan negeri dengan kemampuan kewangan yang ada.

“Kita mengurus secara berhemah. Kita pastikan kemasukan hasil dan perbelanjaan dapat diseimbangkan,” katanya. – HARAKAHDAILY 18/10/2016

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

2,200 ekar dirizab Orang Asal di Pos Gob

KOTA BHARU: Kehadiran dalang dipercayai menghasut masyarakat Orang Asal mengganggu aktiviti pembalakan di pedalaman, tidak menghalang usaha kerajaan negeri membela nasib golongan berkenaan. Tanpa mereka sedar di Pos Gob, tempat berlaku sekatan laluan lori balak baru-baru ini akan digazet kerajaan negeri untuk masyarakat Orang Asal. Menteri Besar, Ustaz Datuk Ahmad […]
Kehadiran dalang dipercayai menghasut masyarakat Orang Asal mengganggu aktiviti

Subscribe US Now