Masjidilharam dibasahi hujan malam tadi

Malam tadi hujan turun membasahi bumi yang terletak al-HaramMAKKAH: Sekali lagi malam tadi hujan turun membasahi bumi yang terletak al-Haram, tumpuan umat Islam dari seluruh dunia.

Hujan turun agak lebat ketika solat Maghrib di Madjidilharam. Ketika itu solat rakaat kedua. Sebaik salam hujan kembali reda.

Malah imam memendekkan bacaan pada rakaat kedua memandang ribuan jemaah solat di tempat terbuka, di dataran al-Haram dan dataran Kaabah.Makmun yang solat di bangunan baharu juga terkena tempias memandangkan bumbung masjid terbuka.

Di dataran masjid kelihatan lopak air yang bertakung. Malah ramai yang mengambil kesempatan merakam gambar fenomena hujan yang jarang berlaku di Arab Saudi.

Ketika musim haji 1437 hijrah sehingga sekarang dua kali hujan turun di bumi Makkah Mukarammah.

Sebelum ini hujan turun agak lebat, selepas berlaku kejadian ribut. Ribut menerbangkan debu sehingga menyukarkan  mata memandang.

Malam kelmarin beberapa titisan hujan jatuh ke badan jemaah ketika solat Maghrib.

Bagaimanapun malam tadi tiada tanda- tanda mahu hujan. Namun ketika solat tiba-tiba hujan turun secara mengejut ketika solat.

Sementara itu Masjidilharam semakin lengang apabila semakin ramai jemaah haji pulang ke negara masing-masing.

Ruang solat di bangunan baharu lenggang ketika solat Maghrib. Sedangkan sebelum itu setiap ruang masjid penuh sesak.

Begitu juga jalan utama ke masjid al-Haram lenggang, tidak lagi sesak. Orang yang solat di dataran masjid juga tidak ramai. –HARAKAHDAILY 17/9/2016

(Visited 1 times, 1 visits today)

Add Comment