MUALAF, PELAJAR TERIMA ZAKAT DARIPADA USAHAWAN CINA MUSLIM

BACHOK – Dasar Merakyat Membangun Bersama Islam (MMBI), teras tadbir urus Kerajaan Negeri turut dicontohi rakyat apabila salah seorang usahawan Cina Muslim Kelantan berjaya Dato’ Ridhuan Foo Abdullah menyampaikan sumbangan zakat kepada 200 asnaf Bachok.

Sumbangan tersebut disempurnakan oleh beliau dan isteri Datin Che Rohani Abdul Rahman kepada golongan itu termasuk 35 pelajar sekolah rendah, 15 pelajar Pondok Moden Kandis dan 25 mualaf.

Menurut Dato’ Ridhuan, setiap tahun selain membayar zakat kepada pihak Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK), pihaknya menganjurkan program sebegitu bagi membantu masyarakat setempat.

“Sebagai umat Islam, melunaskan zakat adalah asas kefarduan agama yang tercatat dalam Rukun Islam ketiga. Tanpa asas agama yang kukuh, kehidupan masyarakat Islam terumbang-ambing tanpa tujuan. Zakat mempunyai pengaruh yang kuat dalam pembentukan ekonomi, sosial, budaya, dan politik umat Islam.”

Katanya ketika berucap di majlis tersebut yang diadakan di Bangunan Baru Wani Jaya Enterprise, Bandar Baru Jelawat, hari ini.

Salah seorang penerima, Roslan Ismail, 51, dari golongan Orang Kelainan Upaya (OKU), gembira dan bersyukur dengan sumbangan tersebut dan mendoakan perniagaan Wani Jaya Enterprise bertambah maju dan dimurahkan rezeki daripada Allah SWT.

Manakala mualaf Siti Aisyah Thow Abdullah, 59, berazam suatu hari nanti beliau juga dapat menjadi salah seorang penyumbang zakat.

Pautan

(Visited 4 times, 1 visits today)

Add Comment