Mursyidul Am: Ustaz Ahmad mahu beri laluan

webmaster

13769401_517606615096127_4562584292992139679_nKOTA BHARU: Timbalan Mursyidul Am PAS, Ustaz Datuk Ahmad Yakob ingin kekal jawatannya kini kerana mahu memberi laluan kepada orang lain yang lebih layak.

Beliau berharap perkara itu berlaku walaupun dalam perlembagaan parti membenarkannya menjawat jawatan itu.

“Kalau boleh saya mahu terus kekal menjadi Timbalan Mursyidul Am PAS.“Setakat ini saya masih Timbalan Mursyidul Am dan pohon sahabat lain ambil jawatan itu, kerana masih ramai yang layak dalam kepimpinan PAS ini,” ujarnya kepada media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di Kota Darulnaim, hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan berhubung dirinya yang disebut bakal menggantikan Allahyarham Tuan Guru Datuk Dr Haron Din yang meninggal dunia, Jumaat lalu.

Ketika ditanya berkaitan penolakan itu beliau berkata, banyak tugasan lain yang telah disandangnya termasuk Menteri Besar Kelantan.

Sehubungan itu, beliau menyerahkan kepada 15 anggota Majlis Syura Ulamak membuat keputusan dalam mesyuarat pertama dalam masa terdekat ini.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan sebelum ini berkata, Ustaz Ahmad dijangka dilantik sebagai Mursyidul Am PAS berdasarkan sejarah sejak Majlis Syura Ulamak ditubuhkan.

Kata Takiyuddin, ikut sejarah dan harakinya timbalan yang akan dilantik sebagai Mursyidul Am.

Ustaz Ahmad seterusnya berkata, calon Mursyidul Am memang ada, tetapi beliau tidak mahu menyatakannya secara terbuka.

“Calon memang ada, tapi mana boleh saya umumkan secara terbuka. Tunggulah keputusan yang akan dibuat dalam mesyuarat nanti,” ujarnya lagi. – HARAKAHDAILY 21/9/2016

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Jemput hadir Sambutan Hari Anak Muda Kelantan

KOTA BHARU: Orang ramai dijemput hadir ke program Sambutan Hari Anak Muda Kelantan 2016 anjuran Urusetia Belia dan Sukan (U-bes) Negeri Kelantan. Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Belia dan Sukan negeri, Datuk Abdul Fattah Mahmood, berkata, pelbagai program akan diadakan selama tiga hari bermula 22 hingga 24 Oktober ini. “Kerajaan […]
KOTA BHARU: Orang ramai dijemput hadir ke program Sambutan Hari Anak Muda Kelantan 2016 anjuran Urusetia Belia dan Sukan (U-bes) Negeri Kelantan

Subscribe US Now