Orang Asli: Parti politik campur tangan

webmaster

KOTA BHARU: Sehingga sekarang kerajaan negeri belum lagi menerima maklum balas serta cadangan daripada Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) bagi mewartakan kawasan Orang Asli untuk bercucuk tanam.

Timbalan Menteri Besar, Dato’ Mohd Amar Abdullah berkata, tanah tersebut terletak di jajahan Jeli dan Gua Musang.

Katanya, kerajaan negeri akan mewartakan tanah terbabit termasuk kawasan bercucuk tanam supaya tidak diganggu program pembangunan.

“Kelantan hanya akan mewartakan tanah berdasarkan pelan yang dikemukakan Jakoa dan bukannya melayan tuntutan Jaringan Kampung Orang Asli Kelantan,” katanya di sini semalam.

Menurutnya juga ada beberapa masalah teknikal sehingga ia agak lambat untuk digazetkan.

“Jadi apabila selesai isu teknikal kita akan gazetkan seperti mana yang dicadangkan Jakoa. Cuma masalah ini agak kelam kabut apabila ada parti politik campur tangan,” katanya. – HARAKAHDAILY 14/8/2018

http://www.harakahdaily.net/index.php/berita/7776-orang-asli-parti-politik-campur-tangan

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Pindaan Perlembagaan: Tiada kuasa memaksa

KUALA LUMPUR: Satu pindaan undang-undang pernah dibuat sewaktu Tun Mahathir Mohamad yang ketika itu Perdana Menteri ke-4 atas ‘act and advise‘ (tindakan dan nasihat) telah diluluskan di Dewan Rakyat pada tahun 1993 iaitu melibatkan perkara 32, 38, 42, 63, 72 dan 181. Namun atas semangat pindaan perlembagaan, setiap negeri telah memasukkan […]

Subscribe US Now