PAN cuba lemahkan kerajaan Islam Kelantan

KOTA BHARU: Kenyataan Parti Amanah Negara (PAN) untuk memberi tempat kepada wakil rakyat PAS yang tidak dipilih bertanding pilhan raya umum (PRU) akan datang dianggap tidak selari kenyataan awal pemimpin parti serpihan itu.

Setiausaha Badan Perhubungan PAS Kelantan Dato’ Che Abdullah Mat Nawi berkata sebelum ini PAN kerap mengeluarkan kenyataan mahu berdepan dengan Umno dan tidak memusuhi PAS.

Katanya, kenyataan Pengerusi PAN Kelantan, Dato’ Wan Abdul Rahim Wan Abdullah baru-baru ini memperlihatkan wujud percanggahan dengan kenyataan awal PAN.

“Kalau ada wakil rakyat PAS sekarang tidak dipilih maka PAN hendak calonkan semula pemimpin terbabit, maka jelaslah pemimpin parti itu berusaha untuk melemahkan kerajaan Islam Kelantan,” katanya di sini.

Baru-baru ini ketika berceramah di Pasir Puteh, Wan Abdul Rahim dilapor memberitahu PAN akan memberi tempat kepada wakil rakyat PAS yang tidak terpilih bertanding pada PRU akan datang.

Malah bekas Yang Dipertua PAS Kota Bharu itu menyifatkan ada pemimpin PAS sekarang seumpama harumanis iaitu hijau di luar namun oren di dalam.

Che Abdullah yang juga anggota Exco kerajaan negeri berkata tiada wakil rakyat sekarang yang tahu beliau dipilih atau tidak bertanding pada pilihan raya umum akan datang.

“Saya sendiri pun tidak tahu siapa akan jadi calon pada masa akan datang. Begitu juga pemimpin lain benar-benar boleh jadi calon PAS atau tidak. Tak kiralah sama mereka itu berjiwa PAS yang bersih atau tidak. Saya tidak merujuk kepada mana-mana individu,” katanya. –HARAKAHDAILY 16/11/2015

(Visited 1 times, 1 visits today)

Add Comment