Permohonan belajar di sekolah Yik menggalakkan

webmaster

KOTA BHARU: Permohonan kemasukan ke tingkatan satu sekolah agama kawalan Yayasan Islam Kelantan (Yik) termasuk Maahad Perempuan mendapat sambutan menggalakkan.

Pelajar menduduki ujian bertulis di Maahad Sains Tok GuruPada Sabtu lepas berlaku kesesakan kenderaan di kawasan sekolah di mana ibu bapa yang menghantar anak menduduki peperiksaan di Maahad Perempuan di Jalan Merbau.

Begitu juga di Maahad Muhammadi Lelaki di Jalan Tok Guru dan Mahaad Pengajian Islam (MPI) di Jalan Bayam. Ujian kemasukan tingkatan satu di MPI diadakan semalam.

Manakala Maahad Sains Tok Guru (MSTG) di Pengkalan Chepa seramai 118 pelajar lepasan UPSR menduduki ujian kelayakan untuk ke tingkatan satu sesi 2019.

Pengetuanya Ustaz Zakaria Mohamed berkata, seramai 132 pelajar memohon belajar di sekolah tersebut termasuk lapan dari luar Kelantan.

Menurutnya, Khamis lalu pelajar menduduki ujian lisan di sekolah itu.

“Mana-mana pelajar yang layak menghadapi pula ujian bertulis yang diadakan Sabtu lepas,” katanya di sini.

Beliau juga berkata, pelajar yang memperolehi 3A 3C tanpa D layak memohon belajar di maahad tersebut.

Katanya, setiap tahun pihaknya akan mengambil pelajar baru seramai 120 orang yang akan ditempatkan di empat kelas.

Sekolah tersebut beroperasi pada 2017 merupakan sekolah prestij tinggi terbaru di bawah kerajaan negeri. – HARAKAHDAILY 17/12/2018

http://www.harakahdaily.net/index.php/berita/9137-permohonan-belajar-di-sekolah-yik-menggalakkan

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Cuti anggota bomba dibekukan

KOTA BHARU –  Cuti semua pegawai dan anggota Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Negeri Kelantan dibekukan sehingga hujung tahun ini untuk persediaan menghadapi banjir. Pengarahnya, Mohd Nazili Mahmood berkata, arahan berkaitan telah dikeluarkan Ketua Pengarah JBPM, Datuk Mohammad Hamdan Wahid agar cuti dibekukan sehingga 31 Disember ini untuk hadapi banjir. […]

Subscribe US Now