PMBK urus ladang PMBK Sawit

webmaster

KOTA BHARU: Operasi PMBK Sawit, anak syarikat milik Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) ditutup bagi menggelak berlakunya masalah lebih serius.

Timbalan Menteri Besar Dato’ Mohd Amar Abdullah berkata, kerajaan mengambil langkah itu yang dianggap terbaik memandangkan masalahnya sudah lama berlaku.

“Ia berlaku sejak zaman almarhum Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz lagi. Namun masalah itu berulang dan terus berulang.

“Jadi kerajaan negeri terpaksa mengambil langkah untuk menutup operasinya,” ujarnya selepas mesyuarat Exco hari ini.

Difahamkan ladang diurus PMBK Sawit akan diambil alih PMBK dan manakala kakitangan syarikat diberi skim pemisahan sukarela (VSS).

Notis kepada kakitangan dibuat PMBK sejak tiga bulan lepas. Operasi pejabat PMBK Sawit di Gua Musang dijangka berakhir hujung bulan ini.

PMBK Sawit diwujudkan kerajaan negeri pada 2006 sebagai langkah menyelesaikan masalah penerokaan tanah kerajaan oleh Felcra.

Felcra membangun tanah kerajaan di Panggung Lalat Gua Musang sejak 1980-an dengan mengambil alih kebun yang diusahakan penduduk secara teroka haram. – HARAKAHDAILY 10/4/2019

Sumber: http://www.harakahdaily.net/index.php/berita/10586-pmbk-urus-ladang-pmbk-sawit

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Pindaan Perlembagaan percubaan merbahaya

SAYA mengambil bahagian untuk turut berucap membahaskan RUU meminda Perkara 1(2) Perlembagaan Persekutuan. Dalam masa yang diberi 5 minit itu, saya tekankan kepada beberapa perkara agar Dewan menimbangkan semula usul mengembalikan status Sabah dan Sarawak kepada perjanjian pembentukan Malaysia 1963. Dalam erti kata lain, Sabah, Sarawak dan Neger-negeri Tanah Melayu […]

Subscribe US Now