Prasarana pasar terapung Pulau Suri akan ditambah baik

KOTA BHARU – Kerajaan Kelantan akan menambah baik prasarana di Pasar Terapung Pulau Suri di Tumpat termasuk menyediakan jeti yang lebih baik bagi keselesaan dan kemudahan pengunjung.

Pengerusi Jawatankuasa Kebudayaan Pelancongan dan Warisan Kelantan, Datuk Md Anizam Abd Rahman berkata usaha itu perlu dilakukan bagi menarik lebih ramai pengunjung sekali gus memberi peluang penduduk tempatan menjana pendapatan.

“Hasil tinjauan yang dilakukan semalam, kita dapati pasar terapung itu mendapat sambutan menggalakkan daripada pengunjung tempatan dan luar. Lokasi tersebut mempunyai potensi besar sebagai satu lagi daya tarikan pelancongan di Kelantan.

“Namun, banyak lagi penambahbaikan yang perlu dilakukan dan sebagai permulaan, kami akan sediakan dan memasang papan tanda sebelum penambahbaikan prasarana lain,” katanya.

img-20160926-wa0008Beliau berkata demikian kepada pemberita pada sidang akhbar sempena Pameran Artifak Rasulullah dan Sahabat di Muzium Negeri di sini, hari ini yang turut dihadiri Pengarah Perbadanan Muzium Negeri Kelantan (PMNK) Mohamad Nazwan Ismail.

Md Anizam berkata kewujudan Pasar Terapung Pulau Suri itu juga berjaya merancakkan aktiviti bot penambang selain memberi peluang kepada penduduk memasarkan produk tempatan.

Mengulas mengenai Pameran Artifak Rasulullah dan Sahabat, Md ANizam berkata sebanyak 30 hadiah pakej umrah dan 200 al-Quran digital bernilai kira-kira RM300,000 disediakan kepada pengunjung bertuah sempena pameran itu yang akan berlangsung dari 5 Oktober hingga 15 November ini.

Md Anizam berkata kira-kira 22 artifak berharga Rasulullah dan sahabat bakal dipamerkan pada pameran tersebut termasuk artifak kesan tapak kaki, pedang, darah bekam, cop mohor, serban dan capal selain kain penutup makam Rasulullah SAW dan kain pintu Kaabah.

Beliau berkata sebanyak 200,000 pengunjung tempatan dan luar negara termasuk dari Singapura dan Brunei dijangka memeriahkan pameran berkenaan yang akan dibuka setiap hari bermula 8.30 pagi hingga 10 malam. – Bernama

(Visited 5 times, 1 visits today)

Add Comment