RUU 355 diharap dapat dibahas

webmaster

KERAJAAN Kelantan berharap Rang Undang-Undang Akta 355 (RUU 355) bagi memartabatkan mahkamah syariah dibahas pada persidangan Parlimen akan datang.

Anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Dr Mohamed Fadzli Hassan berkata, setiap anggota parlimen Muslim mesti menyokong RUU tersebut bagi membolehkan ia diluluskan.

“Manakala yang bukan Islam pula sekurang-kurangnya tidak menentang walau pun tidak menyokong. Hormatilah hak orang Islam untuk mengamalkan ajaran agama mereka secara menyeluruh.

“Saya berharap Speakar Dewan Rakyat memberi ruang supaya RUU 355 dapat dibahaskan dalam persidangan nanti,” katanya di Kota Bharu.

Menurutnya juga anggota parlimen Marang, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sudah membentangkan usul berkenaan sebelum ini.

“RUU 355 hendaklah dibentang dan dibahas pada sesi Parlimen tidak lama lagi,” katanya.

Pada 6 April lepas Presiden PAS membentangkan usul RUU 355 selepas diberi laluan Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia.- HARAKAH DAILY 17/10/2017

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Karnival Toyyiba dedah amalan sunnah

RAKYAT Kelantan yang mahu mengamalkan gaya hidup sihat dan amalan sunnah berpeluang menghadiri Karnival Toyyiba 2017 yang akan diadakan di perkarangan Stadium Sultan Muhammad IV. Program itu diadakan 26 hingga 28 Oktober ini dianjurkan Majlis Perbandaran Kota Bharu- Bandar Raya Islam (MPKB-BRI). Yang Dipertua MPKB BRI, Datuk Zamri Ismail berkata, karnival […]

Subscribe US Now