Siap sedia hadapi musim tengkujuh

webmaster

KOTA BHARU – Seramai 800 anggota tentera markas 8 Briged yang berpangkalan di Pengkalan Chepa, di sini, bersiap sedia untuk digerak atur bagi memberikan bantuan kepada mangsa banjir di Pantai Timur khususnya di Kelantan dan Terengganu.

Panglima 8 Briged, Brigedier Jeneral Muhammad Huzaimi Sabri berkata, anggota terbabit yang telah bertugas di dua negeri itu akan melakukan penugasan untuk memberikan bantuan kepada pihak pengurusan bencana ketika musim tengkujuh ini.

“Kami sudah membuat persiapan dari segi fizikal dan mental selain melakukan persiapan latihan bersama dengan agensi pengurusan banjir lain bagi menghadapi kemungkinan yang bakal berlaku pada musim ini (tengkujuh).

“Persiapan kami juga termasuk persediaan kenderaan, aset menyelamat dan tinjauan di kawasan yang berisiko menghadapi banjir,” katanya ketika dihubungi Bernama, di sini hari ini.

Huzaimi berkata, di Kelantan pihaknya akan memberikan tumpuan khusus di kawasan seperti di daerah Kuala Krai, Rantau Panjang, Pasir Mas dan Tumpat.

“Kawasan ini diberikan tumpuan berikutan ia kebiasaannya menghadapi banjir dan terjejas teruk semasa banjir 2014 yang lalu.

“Setiap daerah lain anggota kami diberi tanggunjawab untuk memberikan perkhidmatan kepada mangsa yang terlibat dengan bencana alam ini,” katanya.

Katanya, pihaknya turut memperketatkan kawalan di sempadan Malaysia-Thailand yang terletak di negeri  Kelantan ketika musim tengkujuh ini.

“Kita tidak mahu musim ini ada pihak-pihak mengambil kesempatan untuk melakukan kegiatan yang menyalahi undang-undang negara.

“Musim tengkujuh ini bukan kesempatan untuk mereka yang tidak bertanggungjawab membolosi  sempadan negara,” katanya. – Bernama 2/12/2018

http://www.sinarharian.com.my/edisi/kelantan/siap-sedia-hadapi-musim-tengkujuh-1.911090

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Waspada ‘kuman’ ICERD akan kembali menyerang

KUALA LUMPUR: ICERD umpama kuman yang berada dalam badan manusia di mana ia diam ketika antibodi tubuh kuat, tetapi akan menyerang kembali apabila daya tahan diri lemah, demikian perumpamaan diingatkan Ahli Parlimen Tumpat, Dato’ Che Abdullah Mat Nawi. Sehubungan itu, seru beliau yang juga Setiausaha PAS Negeri Kelantan, umat mesti […]

Subscribe US Now