Takutkan anak dengan makhlus halus penyebab histeria – Mufti Kelantan

webmaster

imageKOTA BHARU: Sikap menakut-nakutkan anak dengan makhluk halus merupakan antara penyebab berlaku histeria, kata Mufti Kelantan Datuk Mohamad Shukri Mohamad.

Beliau berkata kebanyakan keluarga terutama Melayu dilihat suka menanam semangat demikian pada anak-anak mereka sejak mereka kecil lagi.

“Sikap ini akan mengakibatkan anak-anak mereka takutkan hantu dan makhluk halus yang lain, menyebabkan mereka terbawa-bawa hingga adakalanya mereka mengalami histeria (di sekolah),” katanya ketika bercakap kepada pemberita.
Mohamad Shukri berkata sikap sedemikian hanya terdapat dalam masyarakat Melayu berbanding masyarakat lain yang jarang mengalami histeria terutama ketika berada di sekolah.

Beliau berkata meskipun tidak dinafikan ada juga masyarakat lain mengalami masalah sama tetapi yang paling menonjol adalah masyarakat Melayu yang beragama Islam.

Mufti itu mengulas mengenai kejadian histeria yang berlaku di beberapa buah sekolah di jajahan ini minggu lepas.

“Keadaan persekitaran juga memainkan peranan terhadap pengaruh histeria seperti fenomena El Nino yang menyebabkan cuaca panas ketika ini.

 “Faktor alam ini juga mempengaruhi psikologi seseorang itu terutama jika mereka tak sihat, kurang tenteram atau susah hati,” katanya.

Mohamad Shukri berkata dalam Islam, tidak dinafikan mengenai kewujudan makhluk halus namun orang Islam perlu tahu bahawa manusia adalah sebaik-baik makhluk dicipta Allah.
– astroawani

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Kempen hidup bersyariat di Kelantan sejak 1990

TUMPAT: Ketika kerajaan Malaysia baharu mempromosi prinsip Maqasid Syariah Malaysia, di Kelantan kempen kehidupan bersyariat dilaksanakan sejak Oktober 1990. Pelbagai usaha dilakukan bagi mengajak rakyat hidup berpandu tuntutan syariat. Kemuncaknya meluluskan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II pada 1993. Dan hari ini usaha itu diteruskan dengan penekanan kehidupan bersyariat termasuk kempen […]

Subscribe US Now