Tidak elok pertikai hak Sultan

webmaster

KOTA BHARU: Amat tidak bijak mana-mana pihak mempertikai hak keistimewaan Sultan berkaitan penarikan darjah kebesaran yang dianugerah kepada seseorang.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Abdullah berkata, ia juga tidak elok untuk membuat sebarang ulasan mengenainya.

“Dalam konteks Kelantan pula ada yang dakwa parti politik telah melobi tuanku. Kalau melobi macamana pula penarikan pingat Datuk Seri Anwar Ibrahim oleh Sultan Selangor sebelum ini,” katanya selepas mesyuarat Exco di Kota Darulnaim hari ini.

Beliau diminta mengulas kenyataan Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar yang dilapor menyifatkan anugerah darjah dan bintang kebesaran sudah tidak bernilai di mata rakyat.

Baru-baru ini tiga pemimpin Pakatan Harapan termasuk Tun Dr Mahathir Mohamed, Husam Musa dan Wan Abdul Rahim Wan Abdullah ditarik balik darjah kebesaran oleh Sultan Kelantan.

Mohd Amar juga berkata, dalam konteks Selangor kerajaan diwakili PKR dan mustahil cadangan penarikan balik pingat Anwar dilakukan parti itu.

“Berdasar pengalaman sebelum ini Sultan Kelantan ada penilaian sendiri.

Baginda akan kurniakan kepada siapa sahaja yang baginda inginkan dan boleh menarik darjah itu,” ujarnya.-HARAKAHDAILY 14/2/2018

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Mesra Kasih dekati warga emas

KOTA BHARU: Sebelum ini Skuad Kita Cakna yang turut disertai wakil rakyat sering dilihat turun naik rumah penduduk terutamanya mereka terlantar sakit. Skuad tersebut dianggotai Muslimat, Penghulu dan Paramedik berkunjung ke rumah penduduk dan menghulur sedikit sumbangan kepada mereka. Tetapi mulai tahun ini pula, dicetus program Mesra Kasih yang turut […]

Subscribe US Now