4 PELAJAR YIK PEROLEH 10 MUMTAZ DALAM SEMUA MATA PELAJARAN STAM 2022

KOTA BHARU – Empat Pelajar Yayasan Islam Kelantan (YIK) telah memperoleh 10 Mumtaz dalam semua mata pelajaran bagi peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2022 yang diumumkan semalam.

Pelajar cemerlang tersebut adalah Hafiz Hakimi Ahmat @ Ahmad dari Maahad Tahfiz Al-Quran Wal Qiraat Pulai Chondong, Mohamad Adam Rozani dari Maahad Muhammadi Lelaki Kota Bharu, Che Muhammad Hanif Che Zahari dari Maahad Muhammadi Tumpat dan Najihah Sles dari Maahad Tarbiah Mardhiah Panchor.

Demikian menurut Timbalan Exco Jawatankuasa Pembangunan Insan, Pendidikan, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi Negeri Kelantan, YB Azhar Salleh ketika mengumumkan keputusan peperiksaan STAM di Kompleks Pentadbiran YIK, Tunjong hari ini.

Katanya daripada 1,188 calon yang menduduki peperiksaan tersebut, sebanyak 50 peratus atau 594 pelajar memperolehi lulus peperiksaan dengan keputusan 44 calon mencapai pangkat Mumtaz (Cemerlang), 160 calon mendapat pangkat Jayyid Jiddan (Amat Baik), 312 calon pangkat Jayyid (Baik) dan 78 calon pangkat Maqbul (Lulus).

Beliau juga berharap agar pihak yang terlibat sama ada para guru, ibu bapa dan pelajar dapat meneruskan kecemerlangan pada masa-masa akan datang.

“Sekalung tahniah kepada semua pelajar cemerlang dan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat sama ada secara langsung dan tidak langsung atas pencapaian ini. Ucapan setinggi-tinggi terima kasih kepada Kerajaan Negeri Kelantan dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) atas usaha yang berterusan membangun dan memajukan sistem pendidikan agama dan arab di negeri ini,” katanya.

Sebagai rekod, Sekolah yang mencapai Gred Purata Sekolah (GPS) tertinggi ialah Maahad Tahfiz Al-Quran Wal Qiraat memperolehi (GPS : 1.80), diikuti Kolej Tahfiz Sains memperolehi (GPS : 2.33) dan Maahad Muhammadi Lelaki memperolehi (GPS : 2.50).

Ikuti berita dalam Buletin Darulnaim.

#ViraliyatBerita4ptg

Pautan

(Visited 3 times, 1 visits today)

Add Comment