Deklarasi Menuntut Perdana Menteri Disingkirkan

webmaster

KENYATAAN MEDIA :
DEKLARASI MENUNTUT PERDANA MENTERI DISINGKIRKAN

1. PAS menghargai pelawaan YABhg. Tun Dr Mahathir untuk PAS sama-sama hadir dalam Majlis Menandatangani Deklarasi Menuntut Penyingkiran Perdana Menteri Malaysia yang dijangka diadakan pada hari Jumaat ini.

2. Sehubungan dengan perkara tersebut, PAS mengambil keputusan untuk tidak bersama dalam program  tersebut kerana PAS mempunyai pendekatan dan  gerakan tersendiri khususnya melalui Blok Politik Ketiga ke arah mengubah kepimpinan negara yang ada pada hari ini melalui saluran yang demokrasi dan berperlembagaan.

3. Melihat kepada suasana politik, ekonomi dan sosial negara yang amat gawat disebabkan urustadbir negara yang tidak keruan, maka PAS mengambil keputusan untuk menghadap Majlis Raja-Raja bagi menyembah cadangan supaya satu Suruhanjaya D’Raja dibentuk bagi mengadakan siasatan yang menyeluruh terhadap isu-isu 1MDB, Dana Politik RM2.6 billion, Skandal SRC  International dan isu-isu lain yang berkaitan sebagaimana juga yang telah dititahkan oleh  Persidangan Majlis Raja-Raja baru-baru ini.

4. Dalam hal ini juga, PAS konsisten dengan pendekatan Budaya Politik Matang dan Sejahtera sebagai suatu formula untuk melakukan perubahan total dalam sistem pemerintahan negara.

5. Bagi menyelesaikan polimik semasa yang tiada penghujungnya kini serta keengganan Kerajaan mengambil kira pandangan semua pihak, PAS menuntut supaya Parlimen Malaysia dibubarkan segera bagi membolehkan Pilihanraya Umum diadakan dengan menyerahkan kembali mandat kepada rakyat bagi menggantikan Kerajaan Pusat hari ini yang terpalit dengan pelbagai skandal dan kelemahan urus tadbir.

6. Selaras dengan itu, PAS mengajak seluruh rakyat untuk bersama PAS dan Blok Politik Ketiga  sebagai Alternatif menggantikan kerajaan hari ini ke arah membina negara Malaysia yang lebih baik, sejahtera dan cemerlang.

DATO’ TAKIYUDDIN HASSAN,
Setiausaha Agung

Bertarikh: 3 Mac, 2016.

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Fahmi johan Tilawah al-Quran Peringkat Kelantan

TANAH MERAH – Qari dari Machang, Abdullah Fahmi Che Nor dan qariah dari Jeli, Wan Sofea Aini Wan Mohd Zahidi muncul johan Tilawah al-Quran Peringkat Negeri Kelantan Ke-59 yang berlangsung di pekarangan Masjid Ismail Petra Tanah Merah, dekat sini, malam tadi. Mereka masing-masing menerima hadiah wang tunai RM14,000 iaitu RM6,500 […]

Subscribe US Now