Kawalan sempadan negara terus diperketat

webmaster

KOTA BHARU – Markas 8 Briged Infantri memperketat kawalan keselamatan sempadan daripada penyeludupan senjata api dan dadah terutama di Sungai Golok bagi mengelak pangkalan haram di sepanjang sungai itu kembali aktif.

Panglima 8 Briged, Brigedier Jeneral Muhammad Huzaimi Sabri berkata, kesemua 122 pangkalan haram telah ditutup sebelum ini dan tumpuan mereka kali ini adalah memastikan kesemua pangkalan haram itu tidak dibolosi semula.

“Tugasan mengawal sempadan sebelum ini sudah dijalankan dengan amat baik oleh anggota, namun masih ada ruang ruang yang perlu diperkemas dan mereka tidak boleh leka kerana ancaman sentiasa wujud.

“Cabaran utama perlu ditangani adalah isu lintas sempadan kerana kami bertanggungjawab menjaga sempadan Malaysia dan Thailand sepanjang 134 kilometer daripada aktiviti seludup termasuk barangan seperti gula, beras, tepung, minyak masak dan petrol,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Serah Terima Tugas Panglima 8 Briged dengan Pemangku Panglima 8 Briged, Kolonel Noorrul Azril Ariffin disaksikan Panglima 2 Divisyen, Mejar Jeneral Datuk Mohd Ramli Jaafar di Padang Kawad Markas 8 Briged, Pengkalan Chepa, hari ini.

Muhammad Huzaimi dilantik sebagai Panglima 8 Briged ke-24 yang baharu selepas bertugas sebagai Pengarah Latihan Markas Tentera Darat di Kementerian Pertahanan.- SINAR HARIAN 9/7/2018

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Makin ramai Orang Asli hayati Islam

KOTA BHARU: Sambutan Hari Raya bersama masyarakat Orang Asli di Mendrod, Gua Musang mendedahkan pendidikan agama dan pemantapan akidah Islam kepada saudara baru suku kaum Temiar. Program itu diadakan dengan kerjasama badan bukan kerajaan (NGO), Misi Kembara Dakwah (MKD) dan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (Maik). Penaung MKD, […]

Subscribe US Now