Kelantan bina jalan alternatif ke Pemberian

webmaster

KOTA BHARU: Penduduk Kampung Pemberian, Kuala Krai yang terputus hubungan akibat jambatan besi runtuh baru-baru ini akan dibina laluan alternatif melalui Slow Mengkuang.

Laluan sepanjang 3.6 kilometer itu dianggar bernilai RM1.4 juta akan dibina kerajaan negeri.

JALAN1Laluan alternatif tersebut sebelum ini dirintis Penyelia Dun Dabong, Ku Mohd Zaki Ku Hussin setelah jambatan menghubungkan Kampung Pemberian dengan Manjor runtuh 29 Disember lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Utiliti dan Teknologi Maklumat, Datuk Hanifa Ahmad berkata laluan itu dari jalan Slow Mengkuang melalui Bukit Kuah.

Katanya, keadaan jalan sedia ada ke kampung tersebut hanya 30 peratus daripadanya jenis konkrit dan selebihnya jalan berbukit melalui kebun penduduk.

“Kita perlu menyegerakan laluan tersebut memandangkan jambatan yang rosak mengambil masa agak lama untuk dibaiki.

“Lagi pun laluan alternatif terletak di kawasan lebih tinggi dan tidak ditenggelami air. Ini dapat memudahkan penduduk ke pekan bagi membeli keperluan harian,” katanya di sini, hari ini.

Semalam beliau bersama Ku Zaki dan pegawai Pejabat Tanah dan Jajahan Kuala Krai serta JKR meninjau jambatan besi yang runtuh akibat rempuhan kayu hanyut.

Dan kelmarin Ketua Jajahan Kuala Krai, Tengku Azmi Tengku Jaafar turut meninjau kerja-kerja menyodok laluan alternatif tersebut.

Hanifa juga berkata seramai 1,900 penduduk Kampung Pemberian, 76 pelajar yang belajar di Sekolah Menenga Kebangsaan Laloh terpaksa menggunakan jambatan sementara setiap hari.

Selain itu seramai 18 guru berulang alik ke Sekolah Kebangsaan Pemberian juga menggunakan jambatan sementara itu.

“Angkatan Tentera Malaysia menyediakan letfloat bagi menyeberangi sungai tersebut menggantikan jambatan yang runtuh.

“Bagaimanapun ia hanya boleh dilalui pejalan kaki sahaja,” katanya.

Baru-baru ini Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed dilapor berkata kerajaan pusat melulus peruntukan RM40 juta bagi membina jambatan baru di Pemberian.

Janji membina jambatan sebelum ini sudah acap kali disebut pemimpin Umno terutamanya ketika kempen pilihan raya. – HARAKAHDAILY 5/1/2016

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Hiburan: Pemuda PAS desak hospital mohon maaf

KUALA KRAI: Biar pun kerajaan negeri mengharam persembahan hiburan membabitkan perempuan dewasa sejak 1990, namun masih ada pihak yang melanggarnya secara terang-terangan. Terbaru pada malam sambutan tahun baru Khamis lepas persembahan hiburan diadakan di kawasan Hospital Kuala Krai (HKK) dengan menampilkan artis perempuan. Ketua Penerangan Pemuda PAS Kelantan Nazman Che Iberahim […]

Subscribe US Now