Kelantan tetap akan utama peruntukan YIK

webmaster

KERAJAAN Kelantan tidak akan mengurangkan peruntukkan bajet terhadap Yayasan Islam Kelantan (Yik) walaupun ada pihak yang tidak menyenanginya.

Bagaimanapun, kerajaan negeri itu akan menambah peruntukan mengikut jumlah yang tertentu mengikut kesesuaiannya pada masa-masa akan datang.

Sehubungan itu, kerajaan negeri melahirkan rasa dukacita terhadap wakil BN yang mempertikaikan peruntukan untuk institusi itu.Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Pendidikan dan Pengajian Tinggi, Datuk Dr Mohamed Fadzli Hassan, berkata sepatutnya Adun berkenaan menyokong tindakan itu.

“Kerajaan Kelantan mengutamakan pendidikan Islam pada rakyatnya dan ia adalah tuntutan Islam yang amat wajar disokong.

“Malangnya, ia dikritik kalau bukan Kelantan yang berbuat begitu, negeri mana yang akan melaksanakannya?” ujarnya lagi.

Beliau berkata demikian ketika menggulung perbahasan Belanjawan 2018 dalam sidang Dun Kelantan hari ini. – HARAKAHDAILY 22/11/2017

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Bajet 2018 lulus tanpa sokongan pembangkang

SIDANG Dun Kelantan terakhir hari semalam meluluskan Belanjawan 2018 yang bertemakan Kelantan Sejahtera Untuk Islam. Walaupun tanpa kehadiran pembangkang, namun belanjawan berkenaan berjaya diluluskan dengan mendapat sokongan sepenuhnya daripada penyokong kerajaan. Cadangan kelulusan belanjawan  itu dibuat Menteri Besar, Datuk Bentara Kanan Ahmad Yakob, ia disokong timbalannya, Datuk Mohd Amar Abdullah. Silakan […]

Subscribe US Now