Kenapa mahkamah syariah perlu diperkasakan?

SEMUA pembangkang dan pengundi yang mahu menukar pentadbiran Putrajaya setuju pertandingan dua penjuru dalam PRU14 adalah diperlukan

KEDUDUKAN kuasa yang ada pada mahkamah syariah pada hari ini paling tinggi pun boleh menjatuhkan hukuman 3 tahun penjara, RM5,000 denda dan 6 kali sebatan. Seorang Ketua Hakim Syariah yang paling tinggi pun, setakat itulah sahaja kuasanya kerana enakmen syariah yang digubal diperingkat Dewan Undangan Negeri masing masing tidak boleh memperuntukkan lebih dari kuasa yang dibenarkan sekarang.

Mahkamah yang paling rendah di dalam sistem kehakiman biasa (bukan syariah) misalnya mahkamah rendah atau mahkamah sesyen pun mempunyai bidang kuasa lebih besar walaupun yang menghakimi adalah cuma berjawatan Pendaftar Mahkamah dibandingkan seorang Ketua Hakim Syariah.

Bukan sedikit senarai kesalahan yang boleh didenda lebih RM5,000 atau penjara lebih 3 tahun.

Oleh itu, sekalipun Mahkamah Syariah hanyalah untuk orang Islam, ia dipandang rendah, tidak perkasa, tidak digeruni malah kadang-kadang dilayan kelas kedua dalam mendapat kerjasama agensi penguatkuasaan undang-undang seperti PDRM.

Ia tidak dilihat gagah dan perkasa.

Kekurangan ini mendatangkan masalah dalam menegakkan hukum-hakam yang menjaga maslahah umat Islam misalnya gejala maksiat, khalwat, zina, minum arak, judi.

Hukuman yang ada tidak cukup memberi pengajaran. Bagi yang kaya, langsung tidak menjejaskan apa-apa bagaikan membayar tiket hiburan mewah mereka sahaja.

Gejala sosial dalam kalangan umat Islam sekarang parah. Percambahan pusat maksiat dan hiburan yang menyajikan arak dan perempuan adalah kerana ia mendapat sambutan daripada orang Islam sendiri. Gejala ini penyumbang masalah rumahtangga, penagihan dadah, pengabaian anak anak.

Hukuman yang berat selain proses pendidikan di sisi yang lain boleh menghindarkan orang Islam daripada berkunjung ke tempat maksiat. Tanpa sambutan, perniagaan tidak menguntungkan dan dengan sendiri boleh dikurangkan.

Suatu hal lagi yang perlu diperhatikan yang juga sangat serius adalah berkaitan lambakan kes tertangguh berkait cerai, gantung tidak bertali, tuntutan nafkah anak, kes pusaka.

Perkara ini sangat berkait kebajikan kaum wanita dan anak-anak khususnya yang ramai bilangannya. Mereka yang sebenarnya menjadi mangsa.

Sebahagian besar punca tertangguh adalah berkait sikap saksi, defendan, responden yang mengambil sikap acuh tidak acuh dalam menghadirkan diri dalam perbicaraan yang telah ditetapkan.
Kes lepas tangguh ditangguh lagi.

Ia berkait persepsi memandang rendah dan acuh tidak acuh mahkamah syariah. Jika namanya mahkamah tinggi biasa, masing-masing tahu pula takut dan tidak berani berlebih kurang.

Mahkamah syariah perlu lebih kuasa untuk memastikan keputusannya dikuatkuasakan serta memperoleh sokongan dan kerjasama polis dan agensi berkaitan. Yang gagal hadir, memberi keterangan palsu di mahkamah, menghina mahkamah, mesti boleh dikenakan hukuman yang berat.

Tindakan menggambarkan RUU355 semata-mata dalam konteks hudud oleh pihak yang menentang adalah sangat dikesali.

RUU355 boleh membantu memperbaiki banyak masalah dalam masyarakat khususnya kebajikan wanita dan anak-anak dalam membina masyarakat yang sejahtera dan diredhai Allah. – HARAKAHDAILY 18/1/2017

(Visited 19 times, 1 visits today)

Add Comment