Kilang masih buang sisa dalam sungai

webmaster

KUALA LUMPUR: Aktiviti pembuangan bahan buangan ke dalam sungai oleh pihak kilang yang tidak bertanggungjawab masih diteruskan walaupun telah diberi amaran oleh pihak yang bertanggungjawab.

Ahli Parlimen Kubang Kerian, Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man mempersoalkan pihak Kementerian bagi mengenakan hukuman yang lebih berat terhadap kilang yang membuang bahan buangan seperti menggantungkan lesen daripada beroperasi.

Beliau mengemukakan soalan tambahan kepada Timbalan Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Isnaraissah Munirah Majilis @ Fakharudy di Dewan Rakyat, hari ini.

“Masih ada kilang turut melepaskan bahan buangan sehingga memusnahkan ikan yang ada dalam sungai.

“Perkara ini perlu ada tindakan tegas berhubung dengan akta, agar pihak kementerian berkuasa untuk menggantungkan lesen serta tindakan yang lain dapat diambil supaya perkara tersebut tidak berulang lagi,” katanya.

Katanya, secara peribadi beliau bertemu dengan beberapa kes berkenaan pembuangan bahan buangan itu walaupun telah diberi amaran tetapi tetap diteruskan.

Sehubungan itu, beliau berharap supaya isu pencemaran alam sekitar khususnya sungai dapat diatasi segera oleh pihak kerajaan.

Timbalan menteri itu meminta beliau untuk mengemukan isu tersebut kepada pihak kementerian untuk diadakan siasatan. – HARAKAHDAILY 15/11/2018

http://www.harakahdaily.net/index.php/berita/8735-kilang-masih-buang-sisa-dalam-sungai

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Belanjawan 2019: 5 sisi kejayaan, kegagalan

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Pengkalan Chepa, Ahmad Marzuk Shaary mengemukakan lima sisi kejayaan dan kegagalan Belanjawan 2019 yang telah dibentangkan oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng pada 2 November lalu. Menurutnya, kejayaan dan kegagalan pertama belanjawan ialah berjaya dibentangkan buat pertama kalinya oleh Pakatan Harapan akan tetapi gagal dibentangkan bersama dengan […]

Subscribe US Now