Kuota Matrikulasi: Dr Maszlee diharap tak gentar

webmaster

KUALA LUMPUR: Objektif asal program Matrikulasi adalah untuk membangunkan potensi pelajar Bumiputera dalam bidang sains, teknologi dan profesional melalui pendidikan pra-universiti berkualiti bagi melahirkan modal insan cemerlang.

Ahli Parlimen Kuala Krai, Ustaz Abdul Latiff Abdul Rahman berkata, program Matrikulasi memang diperkenal khusus untuk pelajar Bumiputera ekoran masalah ketidakseimbangan kaum di institut-institut pengajian tinggi.

“Pada Jun 2002, kerajaan telah memperuntukkan 10 peratus kuota kepada pelajar bukan Bumiputera di mana ia bermula pada sesi kemasukan 2003. Manakala baru-baru ini sekali lagi kerajaan menambah kemasukan ke Matrikulasi menjadikan pelajar bukan Bumiputera juga bertambah,” ujarnya.

Sehubungan itu, beliau menyokong penuh ketegasan Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik mempertahankan kuota Bumiputera untuk program Matrikulasi dan menyifatkan tindakan tersebut berada pada landasan yang betul.

Malah, Abdul Latiff turut bersetuju dengan pertikaian Maszlee terhadap syarat fasih berbahasa Mandarin yang ditetapkan segelintir majikan untuk mendapatkan pekerjaan di mana kes itu secara tidak langsung menafikan kelayakan Bumiputera.

Bahkan bidasnya, ia adalah contoh sikap rasis yang telah lama diamalkan pihak tertentu dalam negara di mana menjadi amalan sangat tidak seimbang dalam masyarakat, tetapi didiamkan pula disebalik tuntutan atas nama keadilan kononnya.

“Saya yakin, YB Dr Maszlee di landasan yang betul dalam perkara ini. Oleh itu, YB jangan sesekali gentar dengan gesaan mereka dan YB tidak akan berseorangan dalam mempertahankan perkara ini,” ujarnya mengaju solidariti. – HARAKAHDAILY 20/5/2019

Sumber: http://www.harakahdaily.net/index.php/berita/11148-kuota-matrikulasi-dr-maszlee-diharap-tak-gentar

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Penjawat awam di Kelantan dapat RM500

KOTA BHARU: Seramai 6,600 penjawat awam di Kelantan bakal memperolehi bonus sebanyak RM500 sempena Hari Raya Aidilfitri tahun ini. Menteri Besar, Ustaz Dato’ Ahmad Yakob berkata, pembayaran bonus itu melibatkan peruntukan kira-kira RM3.3 juta. Menurutnya bonus berkenaan diberikan kepada kakitangan awam negeri sebelum Aidilfitri ini. “Tarikh pembayaran ditentukan pihak pentadbiran, insya-Allah […]

Subscribe US Now