PBT Kelantan Akan Saman Bukan Mahram Bonceng Motosikal, Berkeliaran Waktu Maghrib

webmaster

1KOTA BHARU, 4 Mac: Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) akan menyaman pasangan remaja dan bukan mahram yang membonceng motosikal di khalayak ramai di kawasan-kawasan tertentu di negeri ini.

Perkara tersebut akan berkuat kuasa serta merta sebaik sahaja kajian mengenainya oleh semua PBT di negeri ini selesai mengikut Undang-undang Kecil Taman Majlis Perbandaran Kota Bharu – Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) 1986.

Menurut Menteri Besar negeri itu, Datuk Ahmad Yakob, tindakan saman itu akan turut membabitkan remaja yang berkeliaran ketika waktu Maghrib di kawasan tertentu.

Kata beliau juga, ibu bapa diminta supaya memantau dan menasihati anak remaja mereka supaya tidak membonceng motosikal secara bebas dengan bukan mahram kerana ia salah dalam Islam.

“Tindakan itu (saman) sebahagian daripada langkah untuk membendung masalah sosial. Namun, sebelum tindakan saman dikuat kuasakan, semua pegawai penguat kuasa PBT diminta mula memberi nasihat kepada pasangan bukan mahram yang membonceng motosikal di khalayak ramai.

“Mereka perlu diberi nasihat secara berhemah untuk mengelakkan gejala sosial,” katanya

“Hasrat kerajaan negeri supaya dengan undang-undang itu dapat mengawal anak-anak muda yang bebas berkeliaran khasnya di kawasan taman atau di tepi pantai.“Membonceng motosikal bukan dengan mahram sering berlaku, ini yang kita nak kawal. Trend sekarang mereka suka membonceng, bebas ke sana ke mari dan ini amat tidak baik khususnya di sisi Islam,”

 

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

'Alhamdulillah ALLAH tolong saya'

MACHANG – Menyifatkan kejayaannya mendapat A dalam semua mata pelajaran yang diduduki pada Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2015 di luar jangkaan, Ain Syafiqa Abdul Khalid percaya itu adalah hasil doa dan sokongan kedua ibu bapanya. Pelajar terbaik sekolah harian biasa dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pangkal Meleret itu berkata, sekalipun […]

Subscribe US Now