Penerima vaksin disaran bawa bekas ubat sebelum ke PPV

webmaster

oleh Che Maziah Mat

KOTA BHARU, 4 Jun: Penerima vaksin di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) disaran membawa bekas ubat-ubatan yang digunakan ke lokasi Pusat Pemberian Vaksin (PPV) bagi mengenalpasti penyakit yang dialami.

Menurut Pensyarah Program Bioperubatan, Pusat Pengajian Sains Kesihatan USM, Profesor Dr. Shaharum Shamsuddin, usaha ini sangat bertepatan dilakukan bagi memudahkan urusan petugas kesihatan menjalankan pemeriksaan kesihatan terhadap penerima vaksin.

“Saya mencadangkan penerima vaksin membawa plastik yang tercatat jenis ubat yang sedang mereka ambil, semasa berjumpa petugas kesihatan bagi menyenangkan urusan pemeriksaan. Cuma pengambilan vaksin Covid-19 ini tidak digalakkan kepada individu yang mempunyai masalah alahan, kanak-kanak, remaja, ibu mengandung dan individu yang memiliki gangguan imunisasi”, katanya menerusi program digital terbitan Urus Setia Penerangan dan Komunikasi Negeri Kelantan (UPKN).

Siaran secara langsung ULUM@UPKN yang ke udara di Facebook dan saluran You Tube rasmi UPKN pada 1 Jun lalu memaparkan tajuk, Vaksin: Apa kata pakar?

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Sultan Kelantan seru rakyat, jangan ragu terima vaksin

oleh Che Maziah Mat KOTA BHARU, 5 Jun: KDYMM Sultan Kelantan menitahkan agar semua rakyat di negeri ini tidak berasa ragu-ragu untuk mendaftar dan mendapatkan suntikan vaksin COVID-19 demi kesejahteraan dan kesihatan masing-masing. Memetik dari laman sosial (Facebook) rasmi Unit Media Pejabat Sultan Kelantan, baginda bertitah demikian setelah melengkapkan dua […]

Subscribe US Now