Perutusan Ramadan 1439H MB Kelantan

webmaster

RASULULLAH S.A.W bersabda:

مَنْ قَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

“(Maksudnya) Sesiapa yang mendirikan qiam Ramadhan (Terawih dan solat sunat yang lain) kerana keimanan (kepada Allah) dan mengharapkan keredhaan Allah semata-mata, maka diampunkan segala dosanya yang telah lalu.”

(Bukhari dan Muslim)

Kedatangan Ramadan pada setiap tahun adalah sebagai rahmat dan peluang bagi umat Islam untuk meraih pelbagai tawaran hebat daripada Allah S.W.T. Ramadan bukan setakat bulan untuk berpuasa, namun lebih daripada itu ia adalah suatu Madrasah Tarbiyah bagi melahirkan para graduan yang bertakwa dan selamat daripada kemurkaan serta azab Allah.

Oleh itu, hubungan dengan Allah hendaklah dijaga dengan sebaiknya melalui ibadat-ibadat yang telah disyariatkan seumpama melalui solat tarawih. Nabi S.A.W bersabda:

رُبَّ صَائِمٍ لَيْسَ لَهُ مِنْ صِيَامِهِ إِلَّا الْجُوعُ وَالْعَطَشُ

“(Yang bermaksud) Berapa ramai orang yang berpuasa tetapi tidak mendapat apa-apa daripada puasanya kecuali lapar dan dahaga sahaja.”

(Riwayat Ibnu Majah dan Nasaie)

Begitu juga hubungan sesama manusia seharusnya diberi perhatian agar tidak ada persengketaan dan perbuatan khianat yang berlaku antara satu sama lain. Hubungan yang sejahtera dengan Allah dan sesama manusia ini merupakan suatu KPI untuk menilai kadar ganjaran puasa kita.

Sempena kedatangan Ramadan 1439H ini, seluruh umat Islam hendaklah menumpukan kepada peningkatan amal ibadat masing-masing dan berganding-bahu dalam agenda membangunkan masyarakat sejahtera serta bertakwa.

Dirikan Negara Islam dalam kehidupan masing-masing, insyaAllah ianya akan tertegak secara gah di atas muka bumi Malaysia ini. Saya sentiasa berdoa semoga Allah memberkati kerajaan Negeri Kelantan dalam mendasari Merakyat Membangun Bersama Islam dan semoga negara kita dapat dibangunkan dengan panduan Syariah. Ramadan Karim!

USTAZ DATO’ BENTARA KANAN
Menteri Besar Kelantan

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Empat muka baharu dilantik Exco Kelantan

KOTA BHARU: Empat muka baharu dilantik menjadi Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) bagi penggal ke-14. Mereka ialah Adun Kadok, Azami Mohd Nor, Adun Selising, Tuan Saripuddin Ismail, Adun Kijang Dr Izani Hussin dan Adun Pengkalan Kubor, Wan Roslan Wan Hamad. Sementara itu Datuk Mohd Amar Abdullah kekal sebagai Timbalan Menteri Besar. […]

Subscribe US Now