Prestasi Kelantan cemerlang

webmaster

KOTA BHARU: Pejabat Menteri Besar Kelantan dan Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan menerima markah 96.81 peratus bagi Prestasi Pengurusan Kewangan berdasarkan Indeks Akauntabiliti 2017 dalam Laporan Ketua Audit Negara 2017 Siri 1.

Namun begitu, prestasi jabatan itu menunjukkan penurunan berbanding markah 99 peratus mengikut Prestasi Pengurusan Kewangan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2016.

Prestasi jabatan kerajaan negeri itu antara sembilan jabatan dan agensi kerajaan negeri yang berada di tahap cemerlang, manakala tiga lagi di tahap baik, serta masing-masing satu jabatan pada tahap memuaskan dan kurang memuaskan.

Mengikut laporan dikeluarkan hari ini, semakan sepanjang tahun lalu terhadap 14 jabatan dan agensi kerajaan negeri merangkumi elemen seperti kawalan pengurusan; bajet; terimaan; pengurusan perolehan; kawalan perbelanjaan; pengurusan kumpulan wang atau akaun amanah dan deposit; pengurusan aset dan stor; pengurusan kenderaan kerajaan; pengurusan pelaburan dan pinjaman; serta pengurusan penyata kewangan.

Jabatan Perkhidmatan Veterinar dilihat satu-satunya jabatan kerajaan negeri yang dinilai di tahap kurang memuaskan apabila hanya sekadar memperoleh markah 67.58 peratus.

Sementara itu, secara keseluruhannya, Jabatan Audit Negara (JAN) mendapati pengauditan yang dijalankan menunjukkan beberapa penambahbaikan dalam pelaksanaan program dan aktiviti jabatan dan agensi kerajaan negeri seperti berkurangnya kes ketidakpatuhan terhadap prosedur dan penetapan asas yang jelas dalam pelaksanaan projek atau program.

“Namun begitu, kegagalan mengambil tindakan awal terhadap masalah yang berlaku sepanjang pelaksanaan projek atau program menjejaskan pencapaian matlamat pada akhirnya.

“Selain itu, aspek pemantauan dan penyeliaan masih perlu dipertingkatkan dan dilakukan secara berterusan terhadap kerja yang dilaksanakan oleh kakitangan bawahan, kontraktor dan vendor,” katanya.

Sehubungan itu, jabatan dan agensi negeri yang terbabit bukan saja perlu mengambil tindakan selepas mendapat teguran daripada JAN, malah perlu bertindak dengan cepat sebaik sahaja masalah atau kelemahan itu dikenal pasti.

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/08/458765/prestasi-kelantan-cemerlang

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

‘Sekarang tak penat lagi kayuh beca’

KOTA BHARU: “Sebelum pasang motor kita kena kayuh beca ni, semakin berat bebanan yang kita bawa, lagi banyak tenaga yang digunakan untuk mengayuh. “Bagaimanapun sejak dipasangkan motor, alhamdulillah ia begitu ringan dan mudah,” ujarnya Ismail Dollah, 70. Pengayuh beca warga emas itu meneruskan kerjaya itu sejak berusia belasan tahun lagi. Sekarang […]

Subscribe US Now