Sejak 1990-an sedia pusat pendaratan gas

webmaster

KOTA BHARU: Sumber kekayaan bumi Kelantan dialih ke tempat lain ketika era 1.0 pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad.

Gas di perairan Kelantan didaratkan ke Songkhla kemudian disalur semula ke Gurun, Kedah. Sedangkan kerajaan negeri sejak 1990-an menyediakan kawasan seluas 2,000 ekar di Pantai Senok, Bachok sebagai pusat pendaratan gas.

Menteri Besar, Ustaz Dato’ Bentara Kanan Ahmad Yakub berkata, kerajaan negeri sudah menyediakan kawasan pendaratan petroleum di Bachok, namun ia tidak diusahakan pihak terbabit.

Oleh itu beliau berharap kerajaan Pakatan Harapan menimbang semula pendaratan minyak dan gas asli di lokasi terbabit.

“Rakyat Kelantan dan penduduk di sekitar kawasan berkenaan sudah tentu akan mendapat manfaatnya sekiranya projek itu dilaksanakan.

“Pada masa yang sama industri hiliran akan tumbuh dengan pesat,” katanya ketika menyampaikan Amanat Khas sempena Tahun 1440 Hijriah, di Dewan Utama Kota Darulnaim hari ini.

Hadir sama Timbalan Menteri Besar, Dato’ Mohd Amar Abdullah, Speaker Dun Kelantan, Dato’ Abdullah Ya’kub dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Nazran Muhammad. – HARAKAHDAILY 13/9/2018

http://www.harakahdaily.net/index.php/berita/8084-sejak-1990-an-sedia-pusat-pendaratan-gas

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Penerbangan sulung Surat Thani-Kota Bharu

KOTA BHARU: Syarikat penerbangan Malindo Air mengadakan laluan baharu terus dari Kota Bharu ke Surat Thani, Thailand dua kali seminggu bermula hari ini. Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan Masyarakat, Kebudayaan, Warisan dan Pelancongan, Mejar (B) Dato’ Md Anizam Ab Rahman penerbangan antarabangsa itu diadakan pada hari Isnin dan Selasa. Silakan share jika bermanfaat....Facebook0TwitterPrint

Subscribe US Now