Sekali pandang seperti tokong Cina

webmaster

RANTAU PANJANG: Menaranya boleh dilihat dari jauh. Di bahagian atas menara kelihatan seperti lilitan serban.

Sekali pandang rekabentuk masjid seperti tokong Cina. Bumbungnya melengkong dihiasai warna merah. Bumbung pula genting berwarna hijau.

Ia dijelma hasil idea arwah Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat bagi memperlihatkan pelbagai budaya yang terdapat di Kelantan.

Masjid Jubli Perak Sultan Ismail Petra atau dikenali juga Masjid Beijing turut mengadunkan warna kelabu, putih, kuning dan biru muda.

Sebahagian besar bahan binaan dibawa dari China. Kedudukan di laluan utama ke kawasan Bebas Cukai Rantau Panjang dan pintu masuk ke negara jiran.

Masjid Beijing dibina pada 12 September 2005 melibatkan kos sebanyak RM8.8 juta. Perasmian disempurnakan Sultan Muhammad V pada Ogos 2009. – HARAKAHDAILY 26/3/2019

http://www.harakahdaily.net/index.php/gaya-hidup/10371-sekali-pandang-seperti-tokong-cina

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Tambah baik hasil tangkapan ikan

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Tumpat, Dato’ Che Abdullah Mat Nawi meminta Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani menyatakan nilai hasil tangkapan laut dalam mengikut negeri dari 2015-2018. Beliau mengemukakan soalan tersebut ketika sesi pertanyaan bagi jawab lisan di Dewan Rakyat, pagi ini. Menjawab soalan tersebut, Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas […]

Subscribe US Now