SEMARAKKAN KENEGARAAN

webmaster

SUKAN merupakan alat perpaduan terbaik untuk rakyat Malaysia pelbagai peringkat umur bahkan kaum dan agama. Terbukti semangat kesukanan telah mempertaut eratkan masyarakat yang berbeza latar belakang di negara ini. Sewajarnya, kerajaan selaku pemerintah menjadikan sukan sebagai wadah yang diperluaskan untuk tujuan tersebut.

Malangnya, sukan di negara ini masih eksklusif dan tidak dimanfaat sebaiknya untuk dibudayakan sebagai kegiatan sihat serta menyampaikan pelbagai tujuan kenegaraan. Lebih teruk apabila ia dipolitikkan atau dijadikan kesempatan pihak bermentaliti kapitalis. Terbaru melalui sukan, bahasa sebagai alat komunikasi warga pula ‘dilucutkan’.

Tindakan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) menukar sambutan Hari Sukan Negara kepada nama Inggeris baru iaitu Malaysia Sports Challenge tidak langsung memberi perubahan yang sewajarnya dilakukan. Semata-mata nama asing, dilihat ia tidak lebih KBS sebagai kontang idea, kebudak-budakan, pembaziran dan mainan politik.

Malah, semangat nasionalisme dan patriotisme juga bagaikan tidak perlu lagi, sedangkan sukan adalah wahana terbaik menerapkannya. Jangan nanti KBS memberi alasan pra-matang dan populis kononnya untuk menarik penyertaan antarabangsa. Sewajarnya sukan menjadi ‘ubat’ ketika rakyat Malaysia ditimpa kemelut agama dan perkauman kini.

Usahakan untuk menggiatkan penganjuran kegiatan sukan hingga ke akar umbi rakyat yakni kepada warga desa dan komuniti perumahan, selain memastikan sukan juga mesra semua peringkat umur dan bangsa. Apatah lagi, KBS diterajui Menteri, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang muda dan boleh menjadi contoh mewakili hasrat anak muda masa depan.

Kita adalah pembina dan pencorak fururistik yang mahukan Malaysia sebagai negara lebih baik dalam segala segi di masa depan. Oleh itu jangan gadaikan ia dengan segala yang menghilangkan kepercayaan warga dengan menggadai nilai-nilai di masa ini. Belum terlambat untuk merubahnya, kembalikan semula Bahasa Kebangsaan kita.

“Islam Memimpin Perpaduan”
“Demi Islam”

AHMAD FADHLI SHAARI
Ahli Parlimen Pasir Mas
Timbalan Ketua Pemuda
Dewan Pemuda PAS Malaysia – HARAKAHDAILY 22/8/2019

https://www.harakahdaily.net/index.php/berita/12642-semarakkan-kenegaraan

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

PEGUAM CADANG GUNA ISTILAH TANAH MELAYU

OLEH ASLANI M KOTA BHARU: Seorang peguam mencadangkan wajar diguna istilah Negeri-Negeri Tanah Melayu selaras dengan Perkara 113 (6), 116(2), 121(1)(a) dan 161E(1) Perlembagan Persekutuan. Mohd Khairul Azam Abdul Aziz berkata, penggunaan istilah Semenanjung Malaysia dihentikan kerana istilah itu tidak wujud dalam perlembagaan negara. Dalam surat terbuka kepada Perdana Menteri […]

Subscribe US Now