Wabak H5N1 belum jangkiti manusia – Exco

webmaster

WABAK selesema burung (H5N1) yang melanda Kelantan sekarang belum lagi menjangkiti manusia, kata anggota Exco kerajaan negeri Datuk Che Abdullah Mat Nawi.

Bagaimanapun katanya bagi mengelakkan wabak itu menular Kelantan diisytiharkan sebagai bencana dan diletakkan di bawah arahan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Katanya juga kerajaan negeri sentiasa memastikan tindakan sebaik mungkin diambil bagi mengawal wabak tersebut.

“Namun pada masa yang sama daging ayam masih selamat dimakan dengan syarat hendaklah dimasak lama untuk menjaminkan keselamatan,” katanya di Kota Darulnaim, Kota Bharu hari ini.

Virus H5N1 dikesan di Kampung Pulau Tebu, Tunjong pada 6 Mac lalu berikutan beberapa ekor ayam kampung ditemui mati.

Che Abdullah yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani, Bio Teknologi dan Teknologi Hijau berkata, sehingga kini empat jajahan terbabit gejala itu.

Katanya jajahan Bachok dan Pasir Puteh antara yang terbaru dikesan berbanding di Kota Bharu dan Pasir Mas sebelum ini.

“Sebanyak 23 kampung disahkan sebagai pembawa virus tersebut, di mana 18 kampung di Kota Bharu.

“Sehingga kini lebih 24,768 unggas telah dihapuskan sebagai langkah pengawalan penularan wabak itu tersebut,” katanya. – HARAKAHDAILY 15/3/2017

Silakan share jika bermanfaat....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Kelantan kekal harga rumah mampu milik

BIARPUN negara dilanda kegawatan ekonomi dan berlaku kenaikan harga bahan binaan, namun Kelantan tetap mengekalkan harga rumah mampu milik. Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Belia dan Sukan negeri, Datuk Abdul Fattah Mahmood berkata kerajaan negeri masih mengekalkan harga rumah terbabit. “Kita masih lagi mengekalkan harga yang ditetapkan tiga kategori harga […]

Subscribe US Now